Tenk på dette når du velger posteringspose

Med en posteringspose holder du varmen når du sitter på post, selv i lave temperaturer. Posteringsposer finnes i ulike utførelser, og her får du tips om hvordan du velger riktig pose for deg.

En posteringspose ligner litt på en sovepose, bortsett fra at den er ment å brukes når du er våken. Posteringsposer skiller seg fra soveposer ved at de kun går opp til skuldrene. Over skuldrene er det justerbare remmer som gjør at den holder seg oppe.

Når trenger man en posteringspose?

Posteringsposer egner seg ypperlig til bruk i situasjoner der du må sitte lenge stille under kalde og krevende forhold. Særlig har jegere, isfiskere og naturfotografer god nytte av disse posene, da de sitter lenge og venter mellom hver aktive periode.

Noen posteringsposer har egne håndvarmelommer på brystet. De er praktiske for å holde varmen når man ikke holder utstyr i hendene. Noen poser er det også mulig å gå i over korte avstander. De har glidelås som går langt ned, og åpninger til ben. Ved å løfte opp bunnen får man plass rundt bena slik at man kan forflytte seg fra én post til en annen.

Fordi posteringsposer ikke har snøring rundt ansiktet, skal de kun som nødløsning benyttes som sovepose. Det kan for eksempel skje at uhellet er ute og du må tilbringe natten ute selv om du ikke har planlagt det.

Når posen ikke er i bruk, rulles den sammen som en sovepose. Da er det mulig å putte den oppunder lokket på sekken, eller feste den på utsiden.

Ulike typer posteringsposer

Det finnes posteringsposer i ulike utførelser, men alle er bygget opp av minst tre lag — ytterstoff, isolasjonsmateriale og innerstoff. Ytterstoffet finnes i syntetisk materiale og naturfiber, og det er fordeler og ulemper ved begge typene.

Natufiberposene har ytterstoff i tettvevd ull, og minner om vadmel. Dette ytterstoffet er vindtett og vannavvisende, og isolerer godt, selv i våt tilstand. I tillegg avgir ikke stoffet lyd ved bevegelse, noe som gjør at det er mindre sjanse for å skremme bort dyr når man sitter i posen. Ulempen med ytterstoff i ull er at det er litt tungt. De fleste vil nok likevel si at ullas isolerende egenskaper ved lave temperaturer veier opp for tyngden.

På syntetiske poser består det ytre laget av en vind- og vanntett membran. Fordelen med slike posteringsposer er at de tåler mye vann før de blir våte. På grunn av at stoffet ikke er tettvevd, veier den også mindre enn en pose med ytterstoff i ull. Det er praktisk hvis man skal gå langt med posen på ryggen. Ulempen med syntetiske posteringsposer er at de isolerer dårligere, og derfor bør de ikke brukes i de laveste temperaturene. Yttermaterialet bråker også mer når man beveger seg, noe som kan skremme bort dyr.

Tenk på dette når du skal skaffe deg en posteringspose

For at du skal ha glede av posteringsposen i lang tid, er det viktig å finne en som passer ditt bruk. Tenk over hvilke behov du har. Du trenger kanskje ikke å velge den aller dyreste, så lenge den har egenskaper som passer deg. Husk at det viktigste er at posen klarer å holde deg varm.